Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se när demonstranterna går in på Uppsala universitet och hör studenten Thara Gawell. Foto: Måns Antman Debels

Studenter sittstrejkar på Uppsala universitet – kräver fördömande av Israels attacker

Uppdaterad
Publicerad

Aktivistgruppen Academics for Palestine gick under tisdagen in i Segerstedtsbygnaden – och satte sig på golvet. De sittstrejkade för att Uppsala universitetet ska ta ställning i kriget i Gaza.

– När Ryssland invaderade Ukraina så kunde de ta tydlig ställning. Vi anser att man borde göra det nu också, säger studenten Thara Gawell.

En grupp studenter på Uppsala universitet kräver att lärosätet ska ta ställning i kriget i Gaza och fördöma Israels attacker.

– Det är flera tusen som har blivit mördade av Israeliska staten och ytterligare tusentals som inte har vatten, el eller någon mat, säger Thara Gawell som är student på universitetet.

Studentliv i Uppsala

”Oroväckande och tragisk”

Uppsala universitet svarar i mejl till SVT att: ”Den pågående konfliktutvecklingen mellan Hamas och Israel är oroväckande och tragisk för alla drabbade”, samt att de är ”positiva till studenternas och anställdas engagemang i olika frågor.”

De skriver även att: “Universitetet är en myndighet under regeringen, och de agerar i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor i enlighet med regeringens beslut.“

Regeringens ställningstagande innebär bland annat att Israel har rätt att försvara sig mot terrorism och raketbeskjutningen från Hamas, samt att civila måste skyddas.

Se protesterna inne på Uppsala universitet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet