Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fyra exempel i videon på falska klipp och påståenden som just nu sprids i sociala medier. Foto: SVT/Faksimil

Fyra falska påståenden som sprids i sociala medier efter Hamas attack på Israel

Uppdaterad
Publicerad

”Kidnappade israeliska barn hålls i burar av Hamas” tweetar en verifierad användare på X, och delar ett 35 sekunder långt videoklipp som visar barn sittande i en liten bur. Klippet på barnen delas gång på gång, och är bara ett exempel på den störtskur av desinformation som regnat ner över sociala medier-plattformarna sedan Hamas attack på Israel.

Direkt efter att Ryssland invaderat Ukraina i februari 2022 intensifierades en storskalig spridning av falska påståenden och missvisande videoklipp i sociala medier, något som SVT Nyheter rapporterade om då.

Sedan Hamas attack på Israel har situationen sett liknande ut.

SVT verifierar

Stora volymer inlägg och videoklipp påstås berätta sanningen om Israel, Hamas och vad som verkligen händer nere på marken, men i själva verket rör det sig ofta om ompaketerade gamla filmer och osanna påståenden.

”Drunknar i desinformation”

Den plattform som särskilt pekats ut som största arenan för falskt och felaktigt innehåll är X, som av techsajten Wired nu beskrivs som en plats som ”drunknar i desinformation”. Desinformation som dessutom ofta sprids av verifierade blå bock-markerade användare.

Under tisdagen varnades X ägare Elon Musk av EU, för att plattformen tillåtit material som bryter mot EU-lagstiftning. Elon Musk svarade själv på X att han först ville se en lista över förseelserna.

EU-brevet till Elon Musk.

SVT Nyheter har tittat igenom vad som sprids på de stora sociala medier-plattformarna just nu, och hittat inlägg om barn i burar, fotbollsspelare och spektakulära fallskärmsräder.

I videon ovan går vi igenom fyra falska påståenden.

Läs mer om kriget mellan Hamas och Israel här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet