• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attacken mot festivalen beskrivs som den värsta attacken mot civila i Israels historia. Se SVT:s genomgång av händelsen i videon. Foto: Reuters

Skräcktimmarna – så gick attacken mot musikfestivalen i Israel till

Uppdaterad
Publicerad

På ett ögonblick förvandlades festen till ett blodbad när Hamas slog till mot en ravefestival några kilometer från Gaza.

– Det är flera timmar av skräck som de här ungdomarna upplever, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Strax efter att de första raketerna lämnade marken i Gaza strömmade tusentals anhängare till terrorstämplade Hamas in i Israel. Ett av deras första mål blev ravefestivalen Supernova, cirka 5 kilometer från gränsen till Gazaremsan.

– Hamas har aldrig genomfört en sådan här stor operation, det är exceptionellt planerat i en storlek vi aldrig skådat, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Krig mellan Israel och Hamas

Timmar av terror

Strax efter tolv på dagen, flera timmar efter första skottet, hade ännu ingen hjälp kommit till området och vittnen har beskrivit det som att det dröjde över sex timmar innan israelisk militär dök upp.

Vid det laget hade flera festivalbesökare kidnappats och förts till Gaza. Exakt hur många är fortfarande oklart.

– Det var definitivt ett planerat mål av Hamas. Offren hade noll skydd och tvingades springa för sina liv, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet