Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se exempel på klippen som sprids i sociala medier i videon. Foto: Faksimil

Efter Hamas attack på Israel: Klipp visar firanden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

”När vi hör att Israel fått stryk av Palestina” står det i videoklippet, som visar tre män som dansar och viftar med stora palestinska flaggor. Detta är bara ett av flera klipp som nu sprids i sociala medier, har setts tiotusentals gånger, och visar människor i Sverige som på gator och torg firar terrorstämplade gruppen Hamas attack på Israel.

Terrorstämplade Hamas attack mot Israel har fördömts av en rad världsledare, inklusive Ulf Kristersson på sociala medier.

Men, samtidigt, på en annan del av sociala medier sprids nu klipp som ska visa människor i Sverige som firar attacken med danser och fyrverkerier.

Uppmaningen: Ta med palestinska flaggor

Under helgen spreds uppmaningar att i Rosengårds centrum i Malmö uppmärksamma Hamas attack på Israel. ”Länge leve Palestina, ta med palestinska flaggor” står det bland annat i uppmaningen.

Foto: Faksimil

Sedan söndagen har också klipp från bland annat Rosengård i Malmö spridits på Tiktok.

Klippen visar tutande bilar som kör runt och viftar med palestinska flaggor, människor som dansar på gatorna och skjuter upp fyrverkerier, och kommentarsfälten är fulla med jubel, hjärtan och flagg-emojis.

Liknande pro-palestinska manifestationer ska också ha ägt runt i flera andra svenska städer, bland annat i Stockholm och i Helsingborg.

”Vidrigt”

Samtidigt kritiseras klippen.

”Vidrigt att fira att civila har mördats”, skriver en användare i kommentarsfältet på Tiktok.

Under söndagskvällens partiledardebatt i SVT fick också några av partiledarna en fråga om hur de ser på att personer i Sverige har firat Hamas attack.

– Det är groteskt. De borde skämmas, sade statsministern Ulf Kristersson (M).

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill inte ställa upp på en intervju för SVT, men skriver på Facebook:

– Om någon firar eller hyllar att oskyldiga civila mördas, så är det förkastligt.

Se exempel på klippen som sprids i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.