Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åkesson (SD): Vänstern är inte trovärdiga i sitt fördömande av Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten hann knappt börja innan de första partiledarna rök ihop. Jimmie Åkesson (SD) tycker att de svenska vänsterpartierna med S i spetsen inte är trovärdiga när de fördömer terrororganisationen Hamas attack mot Israel.

– Var är trovärdigheten när man inte utesluter riksdagsledamöter som uppenbarligen har kopplingar till Hamas?, undrar han.

Åkesson menar att det finns partikopplingar mellan S, MP och V och den terrorstämplade organisationen Hamas. Bland annat refererar han till den socialdemokratiska riksdagsledamot som i våras deltog på en Palestina-konferens trots det egna partiets avrådan.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas partiledare, försvarar S-ledamoten.

– Han har ägnat hela sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas. Jag tror inte det finns någon riksdagsledamot som så många gånger har uttalat att Hamas är en terrororganisation och hans största politiska fiende, säger hon.

Andersson: Rätt att erkänna Palestina

Palestina har inte gått ut och fördömt Hamas attack. Andersson kallar det för bekymmersamt – men säger också att hon tycker det var rätt av den förra S-ledda regeringen att erkänna Palestina som stat.

– En tvåstatslösning är vägen framåt för att få fred i den här delen av världen, säger hon.

Jimmie Åkesson håller inte med.

– Jag köper inte det här. Det är omöjligt att hålla alla de här organisationerna åt, och alla organisationerna legitimerar detta. Det är otroligt bekymmersamt att Sveriges största parti har den här typen av kopplingar idag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.