Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson var med i Agenda och kommenterade kritiken mot Socialdemokraterna och Liberalernas påståenden om S-ledamoten Jamal El-Haj. Foto: SVT

Magdalena Andersson (S) om Jamal El-Haj: ”Blir kvar i partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha deltagit i en palestinsk konferens i Malmö fick socialdemokraten Jamal El-Haj ta timeout från utrikesutskottet.

I SVT:s Agenda försvarar partiledare Magdalena Andersson beslutet med viss tveksamhet.

– Man kan diskutera om vi tagit rätt beslut eller inte. Men självklart kommer han att vara kvar i partiet, säger hon.

Förra lördagen hölls den årliga europeiska palestinska konferensen i Malmö. Israel har kritiserat konferensen för att ha kopplingar till den terroriststämplade organisationen Hamas. Det fick politiker från Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ställa in sin medverkan, men den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj deltog.

- Jag tycker det var fel. Det uppkom frågetecken kring konferensen kort inpå att den skulle starta, då var vår rekommendation att inte delta, säger Magdalena Andersson i Agenda.

Judiska ungdomsförbundet framför kritik

S låter Jamal El-Haj vara kvar i partiet och riksdagen, men han får ta en paus från utrikesutskottet.

”Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Försöken att sammankoppla och likställa mig med den terrorstämplade organisationen Hamas är verklighetsfrånvända”, skrev han på Facebook efter partiets beslut.

Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, tycker att S borde utesluta Jamal El-Haj.

– Vi tycker att han legitimerar en terroristorganisation genom att delta i den här konferensen, säger hon.

”Borde be honom om ursäkt”

Men det kommer även kritik mot att Socialdemokraterna tvingade Jamal El-Haj att lämna utrikesutskottet. Författaren Bernt Hermele deltog även han i konferensen.

– Det berör mig väldigt illa när man använder ”guilt by association”. Jag tycker man ska be honom om ursäkt. Jag tror man ska prata med folk.

Andersson motiverar beslutet med att Jamal El-Haj bröt mot partiets riktlinjer och att han därför får ta time out från utrikesutskottet.

– Eftersom vi tar så allvarligt på terrorism använder vi oss här av försiktighetsprincipen. Man kan diskutera om vi tagit rätt beslut eller inte. Men det finns ingen tvekan om att han tagit avstånd från Hamas.

Så han blir kvar i partiet?

– Självklart.

S har även fått kritik från L. Mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.