Här är tre falska Ukraina-klipp som nu sprids i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Det sprids stora mängder bilder och klipp i sociala medier som påstås visa Rysslands pågående invasion av Ukraina. Men mycket av det som sprids är också desinformation.

Ryssland har invaderat Ukraina och många bilder och klipp som sprids i sociala medier får nu stor spridning. Flera av dessa är tagna ur sin kontext och tre av dessa kan du se i klippet här ovanför.

Det är möjligt att Ryssland till stor del själva kan ligga bakom spridning av desinformation, enligt Niklas Nilsson, som är forskare vid Försvarshögskolan.

– Ryssland arbetar med att skapa osäkerhet kring vad man faktiskt gör på marken i Ukraina. Det är något som vi har sett ända sedan 2014 när de inledde sina angrepp på Ukraina, säger Nilsson och fortsätter:

– Den ryska sidan jobbar med omfattande kampanjer för att skapa osäkerhet om vad man har för avsikter kring vad man faktiskt gör. Det skulle jag se som en integrerad del i ryskt militärt tänkande och rysk krigsföring. Man vill skapa ett övertag genom att bidra till osäkerhet hos motståndaren.

Vad ska man tänka på när man söker efter information om kriget i Ukraina på nätet?

– Man ska vara medveten om att det kommer att finnas en hel del information där ute som cirkulerar omkring som inte stämmer. Om man är osäker ska man gärna försöka få det bekräftat från flera olika källor innan man skapar sig en entydig uppfattning. Man ska också vara försiktig med att sprida informationen vidare om man inte känner sig säker på att den är sann, säger Niklas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.