Foto: TT

Akademiska felfakturerade för 125 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har fakturerat andra regioner och landsting omkring 125 miljoner fel. Pengarna måste nu återbetalas, vilket skapar hål i årsbudgeten.

Problemet sägs beror på ”system- och registreringsfel” vilket har resulterat i att andra regioner och landsting som köper tjänster av Region Uppsala och Akademiska sjukhuset har fakturerats 125 miljoner kronor fel under 2017.

De felaktiga beloppen ska nu återbetalas till de vårdgivare som remitterat patienter till Uppsala.

– Vi har vidtagit åtgärder för att undvika en upprepning. Både arbetsorganisation och rutiner har förstärkts och blivit tydliggjorda, kommenterar ekonomidirektör Bo Strömquist.

Felet uppdagades, enligt Akademiska, när kunder påtalat en onormal kostnadsökning för tjänster som de köpt av Uppsala. En analys påbörjades vilket nu alltså resulterat i att Akademiska kommit fram till att man felfakturerat.

– Det är viktigt för sjukhuset att vara öppna med det som hänt och återbetala så snabbt som möjligt för att säkerställa kundernas förtroende.

Oppositionen kritisk

Från oppositionens sida är man starkt kritisk till det som skett.

– Jag ser två problem med detta. Det ena är att ekonomistyrningen i stort har stora problem under majoriteten. Min fråga till dem är: borde de inte sett detta innan?, säger Stefan Olsson (M), regionråd.

Men ni eran skuggbudget bygger ju på samma inkomstberäkningar? Hade ni koll på detta?

Ja, våra förslag bygger ju på samma beräkningar – det stämmer. Men majoriteten har ett annat ansvar då de är majoritet. Detta besked kan inte komma i november. Det måste ha bättre koll med rapporteringen mellan verksamheten och politiken.

Enligt Stefan Olsson (M) är det anmärkningsvärt att indikationer om detta inte kommit förrän nu under hösten. Vilket sätter regionen på pottkanten då redan inräknade 125 miljoner nu måste tas från beräkningarna och skickas tillbaka till andra regioner och landsting.

– Det andra problemet är att nu blir det en fråga skadehantering. Vi är beroende av intäkter av och andra regioner och om vi inte får in de intäkterna får vi ett underskott – man skadar förtroendet. Snart är det dags att förhandla om avtalen och detta stärker bara motparterna vid förhandlingsbordet, fortsätter han.

”Det är besvärande”

Men från majoritetens sida slår man ifrån sig.

– Jag skulle bara vilja påminna oppositionen om hur deras siffror såg ut under deras styre. Det är klart att det som skett nu är besvärande, men jag har fullt förtroende för sjukhusledningen och hur det hanterat frågan, säger Börje Wennberg (S), regionråd.

Enligt Börje Wennberg är oppositionens kritik enbart politiska utspel.

– De försöker plocka poäng nu när valåret närmar sig. Jag kan retoriken.

Enligt Börje Wennberg (S) fick han vetskap om problemet i slutet på förra veckan.

– I fredags. Men det är klart vi har resonerat om det tidigare.

Har resonerat kring frågan

Hur menar du? Resonerat?

– Ja, klart vi har diskuterat underlag och siffror när vi pratat om prognosen. Men det direkta problemet kom inte till min vetskap förrän nu.

Däremot tror inte Börje Wennberg (S) att fadäsen kommer påverka förtroendet hos de andra regionerna.

– Nej, vi har flera år av samarbete i ryggen. Snarare att det stärker nu när vi åtgärdar detta och att vi kunde komma fram till att vad problemet var. Det vore ju annat om vi försökte mörka, säger han.

Oro för verksamheterna

Stefan Olsson (M) menar även att detta kommer påverka verksamheterna.

– Det blir en press på organisationen att arbeta in. Köerna är redan långa och personer säger upp sig som det är.

Huruvida verksamheterna kommer ta direkt skada, eller satsningar måste stå tillbaka kan inte Börje Wennberg (S).

– Det är inte en fråga för mig att svara på. Det får du ta med verksamhetscheferna. Från politiskt håll så har vi behandlat detta på det bästa sätt vi kan. Allt ska återbetalas, men som sagt: klart det är besvärande det här, säger Börje Wennberg (S).

Besvärande? Ja, pengar växer ju inte på träd direkt?

– Nej det stämmer. Och tyvärr kommer det nu bli en minskning med 125 miljoner nu – det viktiga för oss nu är att säkerställa att detta inte sker igen, och utifrån den information jag har fått så har man säkerställt det så gott man kan, säger Börje Wennberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.