Region Uppsala har inte råd att bygga den nya neonatalavdelningen med dagens budget. Vårdavdelningen beräknas inte vara klar förrän 2027. Foto: SVT

Ny neonatalavdelning kan dröja tio år

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset ser inte ut att bli klar förrän om tio år, trots rådande överbeläggningar. Det framkommer i en prognos som SVT Nyheter Uppsala tagit del av.

Situationen på avdelningen där förtidigt födda barn vårdas är ansträngd. På grund av personalbrist skickar Region Uppsala vissa av sina patienter till Finland.

För att komma till bukt med läget gick den politiska ledningen i vintras ut med en jättesatsning på 250 miljoner kronor till en helt ny neonatalavdelning med 30 rum.

LÄS MER: Sjuksköterskor på Akademiska larmar – ”Kan bli stora uppsägningar”

Pengarna räcker inte

Men handlingar som SVT har tagit del av visar att avdelningen inte ska påbörjas förrän 2024 – och lokalen kommer inte att stå klar förrän 2027.

– Vi har inte möjlighet att investera i alla de fastigheter som det finns önskemål om. Pengarna räcker inte till allting, säger regionstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

LÄS MER: Akademiska tvingas köpa vårdplatser i Finland

Stefan Olsson är regionråd för Moderaterna samt andre vice ordförande i fastighets- och servicenämnden.

– Jag är kritisk mot att man slog upp så stort i början på året och sa att det här skulle bli den stora satsningen, säger Stefan Olsson.

Samtidigt håller han med om att det inte finns medel att finansiera satsningen med i nuläget. I stället tycker han att regionen ska lägga resurserna på att lösa personalbristen.

LÄS MER: Edvin överlevde tack vare Akademiska

Oklart när beslut fattas

– Jag tycker att man ska börja i en annan ända och det är att se till att vi kan öppna de platser på neonatalavdelningen som är stängda i dag, säger Stefan Olsson.

Förslaget om att bygga den nya neonatalavdelningen har varit uppe på regionfullmäktige, men har återremitterats av oppositionen, och när beslutet ska fattas är oklart.

Ni i majoriteten har sagt att ni ska prioritera en ny neonatal. Är det att prioritera frågan om det ska ta tio år tills det står klart?

– Neonatalavdelningen är prioriterad. Den ska byggas, men det är inte fastställt när det görs, säger Börje Wennberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.