– Vi vill ju inget annat än att vårda barnen själva, men det vore också oansvarigt att ta emot fler barn än vi klarar av, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalogin, till SVT Nyheter Uppsala. Foto: TT

Akademiska tvingas köpa vårdplatser i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Platsbristen på Akademiska sjukhusets avdelning för för tidigt födda väntas bli akut i sommar. Nu har neonatalverksamheten, för första gången, tvingats reservera platser för nyfödda barn utomlands.

Akademiska sjukhuset har reserverat två platser i Åbo, som kommer stå till förfogande under de mest intensiva sommarveckorna. Det skriver Sjukhusläkaren, som var först med att berätta om den här nyheten.

– Jag har blandade känslor inför det här. Vi vill ju inget annat än att vårda barnen själva, men det vore också oansvarigt att ta emot fler barn än vi klarar av, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalogin, till SVT Nyheter Uppsala.

Neonatalkris på Akademiska

Förbereder sig på svenska patienter

Sjukhusläkaren skriver att verksamheten i Åbo inte bara vill stå ”stand by”, utan ska försöka skapa en organisation som är väl förberedd på att ta emot föderskor från Sverige. De ska till exempel försöka se till att sjuksköterskorna i tjänst kan svenska. Verksamheten ska också bli garanterad en viss intäkt i utbyte.

– Fördelen med att vi reserverat platserna i förväg är att personalen i Åbo kan förbereda sig. De har till och med anställt folk. De vill verkligen försöka göra det här så bra som möjligt och de har försökt tänka in språkaspekten – att ha personal som är svenskkunnig och vågar prata svenska, säger Erik Normann.

Halverad kapacitet

Erik Normann, sektionschef på neonatalogin Foto: SVT

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om Bålstabon Jenna Sandelin, som tvingades föda sina tvillingar i Åbo istället för på Akademiska. Då platsbristen förväntas bli värre till sommaren kan fler tvingas föda i Finland. Platsbristen beror på att det har varit svårt att rekrytera sjuksköterskor till akut- och intensivvårdsplatser.

Tidigare har neonatalavdelningen haft en kapacitet på 20 platser. På grund av personalbristen fanns det i mars bara 16 platser och i sommar kommer de att reduceras ytterligare: till sex intensivvårdsplatser och 4 intermediära vårdplatser.

– När det gäller reduceringen av intensivvårdsplatserna är tanken att de ska kompenseras av platserna i Finland. Vi hoppas att våra länssjukhus kan hjälpa oss med de intermediära vårdplatserna, eftersom det är vård som alla sjukhus kan erbjuda. Då kan vi fokusera vår personal på de barn som behöver intensivvård, säger Erik Normann.

Utbildning långsiktig lösning

De två vårdplatserna i Åbo kommer att reserveras över sommaren. En långsiktig lösning är enligt Erik Normann att utbilda specialiserade sjuksköterskor i Uppsala. Därför håller Akademiska sjukhuset på att ta fram en utbildning tillsammans med Uppsala universitet.

– Om vi tillsammans med universitetet kan erbjuda en bra utbildning kanske man stannar kvar och fortsätter jobba här. Det tror jag är den viktigaste insatsen vi kan göra på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet