• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Jenna Sandelin fick åka till Finland för att föda tvillingarna Olivia och Odelia.

Jenna fick flyga akut till Åbo för att föda

Uppdaterad
Publicerad

Precis innan förlossningen fick Jenna Sandelin från Bålsta reda på att hon skulle tvingas föda i Åbo istället för på Akademiska. Hon tycker att det är fruktansvärt att fler kan hamna i samma situation i sommar.– Det blir lätt till en stor oro för föräldrarna, säger hon.

Bålstabon Jenna Sandelis graviditet var komplicerad och efter 54 ultraljud visste hon att hon skulle föda sina tvillingar för tidigt. Hon hade ett kejsarsnitt inplanerat i början av december förra året, och hon låg med en kanyl insatt och skulle göra ett sista ultraljud precis innan förlossningen på Akademiska sjukhuset. Då kom beskedet.

– Barnläkaren berättade att det inte fanns personal och att jag måste åka till Åbo i Finland. Jag bröt ihop och började gråta. Det kändes jättejobbigt efter en lång och jobbig graviditet, säger Jenna Sandelin.

Med ambulansflyg till Åbo

En timme senare hämtades hon och Sami Ahmed, pappan till barnen. De fick åka till Ärna flygplats och sätta sig i ett ambulansflyg för att åka till Åbo. Efter fyrtio minuter i luften var de framme.

– Jag blev snittad dagen efter eftersom det hade varit en ansträngande färd. Förlossningen gick jättebra och tjejerna mådde bra.

Akut platsbrist

Fler kvinnor riskerar att hamna i samma situation och de kan tvingas att föda i Finland i sommar. Det beror på att platsbristen på neonatalavdelningen förväntas bli akut på Akademiska sjukhuset på grund av sjuksköterskebrist.

– Kniper det riktigt illa så kommer vi behöva hänvisa till Finland. Patientsäkerhetsmässigt är det nog helt acceptabelt. Däremot är det helt oacceptabelt att man ska behöva åka många, många mil för att kunna få den vård man skulle kunna få mycket närmare, säger avdelningschefen Erik Norman till P4 Uppland.

LÄS MER: Fler kan behöva föda i Finland

”Det spårar ur”

Jenna Sandelin är hemma igen med sina tvillingar sedan några månader tillbaka och allt har gått bra. Men hon blir ändå upprörd när hon hör att fler mammor kan bli skickade till grannlandet.

– Det bara spårar ur med förlossningsvården i Sverige. Det är oftast små barn som är sjuka och det kan handla om liv och död. Det blir lätt till en stor oro för föräldrarna. Jag hoppas att de kan få den vård de behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.