Sjuksköterskan Therese Paulsdotters inlägg på Facebook har delats nära 3 000 gånger sedan i fredags. Foto: Skärmdump från Facebook

Sköterska sa upp sig från barnsjukhuset: ”Ovärdigt svensk sjukvård”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Therese Paulsdotter sade upp sig från intensivvårdsavdelningen för nyfödda på Akademiska sjukhuset. I ett inlägg i sociala medier skriver hon att situationen har blivit ovärdig svensk sjukvård.

Therese Paulsdotters känslosamma inlägg på Facebook i förra veckan har satt fart på debatten om krisen på avdelning 95F på Akademiska barnsjukhuset. Avdelningen har hand om nyfödda som behöver särskild intensivvård i samband med till exempel för tidiga förlossningar eller andra komplikationer.

”I år har vi halverat antalet öppna vårdplatser. Det finns inte nog med sjuksköterskor för att ta hand om barnen. Barn och gravida transporteras därför landet runt och till grannländer, ibland flera gånger under en vårdtid. Det här är barn som föds för tidigt, känsliga och sjuka barn i familjer som kanske går igenom sin största kris i livet. Det är ovärdigt svensk sjukvård”, skriver Therese Paulsdotter i inlägget.

LÄS MER: Flera uppsägningar på 95F – ”Patientsäkerheten ohotad”

Stor spridning

Hennes inlägg hade på tisdagen delats nära 3.000 gånger.

– Det blev större än vad jag tänkt mig, men jag gläds åt det genomslag det har fått. Kanske kan det ge en förståelse hur allvarlig denna situation är, säger Therese Paulsdotter till SVT Nyheter Uppsala i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Ännu en gravid kvinna flögs till Åbo

Personalen har varnat

Hon konstaterar att vårdpersonal har varnat för att flera som har möjlighet att säga upp sig skulle kunna göra det och att ingen skulle vilja söka de lediga tjänster som finns.

– Jag ska läsa vidare till barnmorska och hade tänkt komma tillbaka till neonatalen men med tanke på hur situationen ser ut kommer jag välja att arbeta utanför Akademiska när jag blir färdig, säger Therese Paulsdotter.

– Jag tror att uppsägningar är det enda sättet för ledningen att förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.