Wiktoria Ahlin med sambon Linus Saari. Foto: TT, privat

Ännu en gravid kvinna flögs till Åbo

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har flera familjer skickats till Finland för förlossningsvård eftersom vårdplatserna på Akademiska sjukhuset inte räckt till. I helgen var det dags igen.

– Vi håller verkligen tummarna för att få åka hem, säger Wiktoria Ahlin.

Gävlebon Wiktoria Ahlin är gravid i vecka 25 och är på grund av en komplicerad graviditet i behov av neonatalvård. Nu väntar hon på besked från Akademiska sjukhuset om förlossningen kommer ske i Uppsala eller Åbo.

– Vi väntar på att Uppsala ska höra av sig och berätta om vi kan få komma hem snart. Läkarna här tycker att det är konstigt att jag skickades hit eftersom jag inte är i behov av aktutvård. De har sagt att de ska ringa till Uppsala idag för att höra efter vad som händer, säger Wiktoria Ahlin.

I väntan på ett besked om huruvida det finns en vårdplats för Wiktoria Ahlin och hennes familj på Akademiska sjukhuset eller inte, är familjen kvar på sjukhuset i Finland.

– Vi vet inte om det blir en vecka eller om det blir en månad. Nu inväntar vi svar, vi håller verkligen tummarna för det nu.

LÄS MER: Två nya familjer tvingades åka till Finland för att föda

Extra påfrestande

För familjen innebär resan till Finland att en redan komplicerad graviditet har blivit extra påfrestande. I ett längre inlägg på sin blogg berättar Wiktoria att familjen känner sig trygga med den vård de vått men att de tycker att kommunikationen mellan sjukhusen har varit bristfällig.

– Vi går redan igenom en komplicerad graviditet och det här gör att det blir jobbigt psykiskt. Man skulle behöva ta det lugnt men det blir väldigt mycket tankar eftersom man inte hur det ska gå, nu hoppas vi på det bästa, säger hon.

LÄS MER: Prematurförbundet: ”Det här är katastrofalt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.