Jenna Sandelin fick åka till Finland för att föda tvillingarna Olivia och Odelia Foto: Tarja Sandelin / Johan Nilsson TT

”Fruktansvärt att det ska vara så här”

Uppdaterad
Publicerad

En av de familjer som i december var tvungen att resa till Finland för vård var Jenna Sandelins. Att fler familjer nu behöver göra samma resa tycker hon är under all kritik.

– Jag tycker att man år 2017 ska får känna sig trygg med att föda i Sverige, säger hon.

Det var i slutet av december förra året som det efter 54 ultraljud stod klart att Jenna Sandelin behövde föda sina tvillingar utomlands. Det var på grund av platsbrist på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning som hon blev tvungen att akut flygas till Åbo i Finland för att föda.

– Jag minns inte exakt hur det kändes i stunden men när jag tänker på det så här i efterhand är det ju helt galet att jag var tvungen att åka till Finland för att föda, säger hon.

LÄS MER: Jenna fick flyga akut till Åbo för att föda

Nu behöver fler familjer gå igenom samma sak eftersom det återigen är platsbrist på Akademiska sjukhuset.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att det ska behöva vara så här. Att föda barn är verkligen jättestort och då vill man känna sig trygg. Och jag tycker att man år 2017 ska får känna sig trygg med att föda i Sverige, säger Jenna Sandelin.

LÄS MER: Fler familjer tvingas flyga till Finland för att föda

Stressmoment

Att oroa sig över om det finns plats på en avdelning eller inte tror hon kan vara ett stort stressmoment för familjer.

– Det är redan en stress i sig att vara gravid – att sen på köpet behöva fundera på att man kanske måste åka till Finland för att föda – det tror jag kan vara ett stort stressmoment.

LÄS MER: Akademiska tvingas köpa vårdplatser i Finland

Bra bemötande

För Jennas del innebar resan till sjukhuset i Åbo ett kejsarsnitt redan dagen efter flygturen. Hennes familj var den första svenska familj som togs emot i vintras och när fler familjer var på väg in bad därför personalen om tips på hur de skulle förbereda sig.

– Vi var verkligen jättenöjda med vården i Åbo, det var helt kanon. Men de var nog också lite snurriga eftersom det i samband med att vi var där kom två familjer till. Eftersom det var nytt visst de inte riktigt hur de skulle lägga upp det och de frågade oss som var där först om tips på hur de kunde göra saker bättre. Men de familjer som åker till Åbo blir verkligen inte dåligt bemötta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.