Foto: Svenska Prematurförbundet / TT

Prematurförbundet: ”Det här är katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än ett år har fem familjer skickats från Akademiska sjukhuset till Finland för neonatalvård. Från Svenska Prematurförbundet ser man att lösningen drabbar redan hårt pressade familjer.

– Det är sorgligt att Akademiska har behövt göra en lösning som är så pass drastiskt, säger ordförande Karl Rombo.

Sedan december förra året har fem familjer tvingats flyga till Åbo i Finland för att få vård för förtidigt födda barn. Från Svenska Prematurförbundet anser man att lösningen är drastiskt och för de drabbade familjerna kan det innebära ytterligare stress och påfrestning vid en redan ansträngd sittuation.

– Om man betänker hur svårt det är att få ett för tidigt fött barn och hur lång perioden är. Samt hur socialt stressande det kan vara för en familj, då blir det katastrofalt att de befinner sig i Finland, säger Karl Rombo, ordförande i svenska Prematurförbundet.

Neonatalkris på Akademiska

LÄS MER: Jenna fick flyga akut till Åbo för att föda

Inte avståndet som är avgörande

Enligt Karl Rombo är det inte främst avståndet som gör att det blir en än mer pressad livssittuation.

– Vi ser hur familjer är förtvivlade. På ett personligt plan är den här lösningen inte alls bra. Det blir extra känsligt eftersom familjerna inte ens kan samtala eller interagera med personalen. Det kan vårdekonomiskt verka som en bra lösning men rent personligt för de familjer som drabbas ser vi att det inte är det, det här är faktiskt katastrofalt.

Karl Robmo fortsätter genom att göra jämförelsen med hur stort stresspåslag det kan innebära för en familj att bli flyttade från Västerås till Uppsala. Rent avståndsmässigt är det inte en lång flytt men många familjer berättar att det är otroligt påfrestande att vara bortkopplade från familj och vänner under vårdtiden.

– Det kan röra sig om många månader. Det kan för en familj vara traumatiskt att flytta från säg Västerås till Uppsala, de milen kan göra stor skillnad. Tänk då att byta kultur, land och språk det är något som verkligen inte är lyckat.

LÄS MER: Therese tvingades föda i Finland – fick inte plats i Sverige

Efterlyser samarbete

Samtidigt har man från förbundet förståelse för att sjukhus måste köpa vård från andra vårdgivare. Men nu vill man att det görs mer för att attrahera fler personer till yrket som neonatalsköterka.

– Vi förstår att Akademiska måste köpa sig kvalitétssäker vård. Och även om det ligger en östersjö emellan är kanske Åbo det bästa alternativet. Men det visar på behovet av neonatalsköterskor och vi skulle önska att regioner och landsting i Sverige tar ett mer samlat grepp för att hjälpa sjukhus att få fram fler sjuksköterskor och utbildningsplatser.

LÄS MER: Ny neonatalavdelning kan dröja tio år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet