• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Stärkt säkerhet på Akademiska efter flera skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med vården av den tonåring som sköts i Gränby i natt spärrade Akademiska sjukhuset i Uppsala av akutmottagningen. En del av dem förstärkta säkerhetsrutiner sjukhuset följer i samband med grova våldsbrott.

– Det har varit lugnt på plats. Vi har våra rutiner som vi vidtar och polisen har varit behjälpliga på plats vid akuten tillsammans med våra ordningsvakter.

Det säger Akademiska sjukhusets säkerhetschef Fredrik Tedenlind. Den tonåring som sköts i Gränby har opererats under natten och akutmottagningen spärrades av i samband med händelsen. En rutin sedan några år tillbaka.

Skjutningarna i Uppsala 2018

– Vi gör en rad åtgärder när vi får in en patient som utsatts för grovt våldsbrott. Vi låser igen och stärker vårat skalskydd. Men i det här fallet har vi inte haft några våldsamheter, säger han.

Flera incidenter på kort tid

Under förmiddagen växlade man ner på säkerhetsläget till standard, med patrullerande ordningsvakter.

Torsdagens skjutning är den tredje på en veckas tid, men enligt Fredrik Tedenlind är det upprepade antalet händelser ingenting som märkts av särskilt bland personalen.

– I och med att det varit lugnt på plats och vi vidtagit våra rutiner så har jag inte fått några samtal från medarbetare över oro eller liknande. Vi har koll på läget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet