Vasaloppet efter endast 20 timmar skidor

Uppdaterad
Publicerad

Gottsundabon Artin Ghookassi har bara stått på ett par skidor tio gånger i livet. På söndag gör han vasaloppsdebut – och laddar med chips.

Jag träffar Artin Ghookassi på Studenternas, där friidrottsbanan gjorts om till ett 400 meter långt skidspår. Här åker flera skidåkare varv efter varv, i brist på andra snötäckta träningsmöjligheter.

För Artin är det tionde gången i livet han står på ett par skidor. Trots det ska han om några dagar åka de klassiska 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora.

– Jag gillar utmaningar och har tidigare sprungit maraton. Men längdskidor är något nytt, det blir en stor mental påfrestning att åka Vasaloppet, säger han.

Träffade skidcoach av en slump

Sedan tar han på sig skidorna och stakar iväg. Vid sin sida har han skidcoachen Andres Jarblad, som med jämna mellanrum kommer med uppmuntrande tillrop eller tips på hur tekniken kan förbättras. De träffades av en slump.

– Jag träffade Artin efter ett träningspass och frågade hur det hade gått. Då sa han att han skulle åka Vasaloppet trots att han knappt stått på ett par skidor. Så då erbjöd jag en lektion, förklarar Andreas.

Artin tillägger:

– Han såg väl att jag var en oslipad diamant.

Tror du att du kommer klara det?

– Jag har ett väldigt stort ego. Så jag kör 110 procent. Tekniken är inte så bra och jag vet inte ens hur man bromsar, men fram ska jag.

Laddar med chips

Enligt experter är vad man äter de sista veckorna innan start en viktig del av förberedelserna inför Vasaloppet. Där har Artin valt en lite annorlunda uppladdningsstrategi. Han brukar nämligen äta chips till middag.

– Det kan låta märkligt, men mitt mål är inte att bli 110 år gammal. Man kan må bra ändå och träna för att det är kul. Jag trivs med den livsstil jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.