Akut bostadsbrist bland länets studenter

Uppdaterad
Publicerad

I länet finns det omkring 13.000 studentbostäder – och 45.300 registrerade studenter. Behovet av bostad är akut och stort.

Andelen unga under 27 år som har eget boende har sjunkit under de senaste tjugo åren. Idag har bara omkring varannan ung vuxen ett eget boende. Det visar en undersökning gjord av Hyresgästföreningen.

Undersökningen visar också att över 140.000 personer i åldrarna 20-27 ofrivilligt fortfarande bor hemma hos sina föräldrar.

Stort underskott av bostäder

I och med att att Uppsala är en av landets största studentstäder och har en av landets lägsta medelåldrar är staden inget undantag. Bostadsbristen bland unga vuxna och studenter är stor.

Inte minst med tanke på att det i Uppsala finns över 45.000 registerade studenter men bara omkring 13.000 studentbostäder.

Fler kommuner bygger under 2016

Under 2016 kommer det ändå att ske förbättringar – om än i liten skala. För från att bara två kommuner i länet tidigare har haft studentbostäder kommer ytterligare två att tillkomma.

Sammantaget planeras 240 studenbostäder in under 2016. Det visar de senaste officiella siffrorna, framtagna av Boverket och Länsstyrelsen.

Hur ser bostadssituationen ut för dig? Berätta för oss! Mejla till uppsala@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.