Många patienter blir kvar på Ackis för att kommunen inte har några korttidsplatser. Foto: Bertil Ericson TT / SVT

Akut brist på vårdplatser på Ackis

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på vårdplatser på Akademiska sjukhuset. En del av förklaringen är att färdigbehandlade patienter inte har någonstans att ta vägen – utan blir kvar på sjukhuset.

Äldre personer som varit inlagda på sjukhus och som inte klarar sig hemma hamnar ofta på ett så kallat korttidsboende som kommunen driver. Uppsala kommun har nyligen avvecklat ett antal sådana platser.

– Just nu har vi 16 sådana patienter som blivit kvar här. Det är nästan en hel vårdavdelning och det ställer till problem, säger Stefan Hjulström, produktionschef på Akademiska sjukhuset.

Vårdplatsläget på Akademiska beskrivs med en färgkod, som just nu är nere på rött – av omkring 850 platser är 85 stängda.

– Bristen på sjuksköterskor spelar också en viss roll och totalt sett så leder platsbristen till exempel till att vi måste ställa in planerade operationer, säger Stefan Hjulström.

Byter system

Uppsala kommun håller just nu på att ställer om systemet med korttidsboenden – från i början av maj ska många äldre patienter i stället få hjälp i hemmet.

– Det är ett projekt som vi kallat för ”trygg utskrivning”. Många vill hellre komma hem och sedan är det också en kostnadsfråga – det blir billigare, säger Carina Juhlin, direktör på Äldreförvaltningen.

Men hon påpekar att Akademiska måste göra sitt också, och inte skicka hem patienterna för tidigt.

Det låter som om ni skyller på varandra?

– Vi för en dialog och vi hoppas det ska bli bättre i och med vår nya modell för vård i hemmet.

”Måste finnas platser”

Stefan Hjulström säger att kommunen äger hela problemet.

– Det ligger patienter kvar som inte kommer ut, det måste finnas platser för dem som skickas hem – det kan inte kommunen lägga på Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.