Kvinnorna blev av med sina bankkort. Bedragarna ska ha uppgett att de jobbade på bank och inom polisen. Foto: TT

Äldre kvinnor utsatta för bedrägerier – polisen misstänker fler offer

Uppdaterad
Publicerad

Den ena kvinnan är i 90-årsåldern och blev lurad till att bevilja ett lån på 100 000 kronor, den andre är i 95-årsåldern och ska ha blivit av med pengar. Polisen misstänker att det kan finnas fler offer.

Under lördagen fick polisen vetskap om två bedrägerier mot äldre, båda inträffade under fredagen i Knivsta. Vid det första fallet ska en man ha ringt till en kvinna i 90-årsåldern och hävdat att han arbetade för hennes bank och att hon beviljats ett lån.

När kvinnan nekade till detta ska uppringaren ha sagt att en polis skulle komma hem till henne för få en blankett ifylld – vilket sedan skedde. Mannen ska även ha tagit med sig kvinnans bankkort innan han försvann.

”Lika tillvägagångssätt”

Vid det andra fallet ska en kvinna i 95-årsåldern har blivit uppringd av en kvinna som, efter att ha påstått att hon jobbat på bank, förklarade att någon gjort uttag från den äldre kvinnans hennes bankkonto. ”Bankkvinnan” skickade därefter en ”polis” hem till kvinnan för att hämta dennes bankkort och kod. Sedan gjordes uttag av pengar.

– Vi misstänker att det finns ett mörkertal, det är ju väldigt lika tillvägagångssätt. Vi ska se om det kommit in ytterligare anmälningar, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisen.

Uppmanar anhöriga

Händelserna utreds nu som försök till bedrägeri och bedrägeri, samt två fall av föregivande av allmän ställning eftersom personerna har utgett sig för att vara poliser.

Då det kan finnas fler drabbade uppmanar polisen anhöriga att kontakta sina äldre släktingar för att höra om de eventuellt varit med om liknande händelser.

– Det är till dem vi lättast kan nå ut, säger Tobias Ahlén.

Ännu är ingen person gripen.

Så kan du skydda dig

Undvik att få dina bankkonton länsade, datorfiler spärrade eller att någon använder dina personuppgifter i bedrägliga syften genom att följa dessa tips:

  • Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
  • Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl eller sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.
  • Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
  • Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.
  • Skicka inga pengar i förskott utan att du sett det du har beställt.
  • Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.