Äldre med hemtjänst får träffa många olika personer. Foto: SVT

Äldre möter allt fler från hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Uppsala ligger i botten bland landets kommuner när det gäller hur många olika personer som besöker de äldre och andra med rätt till hemtjänst. De senaste tre åren har Uppsala fallit i rankingen. Medan de äldre i de bästa kommunerna bara träffar ett tiotal hemtjänstanställda på två veckor så är siffran den dubbla i Uppsala.

Äldre och andra med hemtjänst träffar många olika anställda. Uppsala kommuns egen undersökning visar att de äldre i genomsnitt får besök av 20 olika personer under två veckor. Kommunen hamnar på plats 223 av de 240 kommuner som lämnat uppgifter.

Läget har försämrats något de senaste tre åren. 2015 låg Uppsala på plats 193. Även i Östhammar får de äldre besök av 20 personer på två veckor.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdv

Alla kommuner i länet ligger över genomsnittet på 15 anställda/två veckor. Foto: Siren

etenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Hälften så många i de bästa kommunerna

I genomsnitt i landet får en brukare besök av 15 anställda på två veckor. I Kumla ligger snittet på 27 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet. I sju kommuner, bland annat Piteå, Upplands Väsby och Sorsele, ligger snittet på under tio personer.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt uppgifter från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Siffrorna säger inget om skillnader mellan kommunal och privat hemtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.