Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tio har avlidit – samtidigt är boendet nominerat till fint pris Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tallmon nominerat till årets äldreboende – anhörig: ”Kändes som ett slag på käften”

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Tallmon i Skutskär har tio personer avlidit efter att ha konstaterats smittade av covid-19. Samtidigt är boendet en av fem nominerade till utmärkelsen ”Årets äldreboende 2020”.
– Det kändes som ett slag på käften. Jag tycker det är magstarkt, säger en anhörig till en av de avlidna.

Det nybyggda Tallmon i Skutskär drabbades tidigt av coronaviruset och redan i mars fick boendet sina första dödsfall.

Årets äldreboende utses av ett privat företag utifrån kriterier som har med byggnaden att göra – som exempelvis arkitektur och utomhusmiljö. Boenden över hela Sverige har kunnat bli nominerade. Tallmon har nominerats av kommunen – och har sedan valt ut av företaget som ett av fem äldreboenden som tävlar om titeln. 

– Jag tror att man ska se det som två skilda saker. Hur boendet är byggt som en och coronavirusets spridning på boendet som en annan, säger Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun.

Kommunen: ”Handlar om bygganden”

Har du förståelse för att det kan uppfattas som olämpligt med tanke på situationen?

– Det är klart att det hade varit önskvärt om nomineringen kommit i en annan tid. Att smittan har kommit in på Tallmon är oerhört allvarligt och sorligt. Det är ett problem i sig. Men man får tänka att nomineringen handlar om byggnaden – som vi är väldigt stolta över, säger Marie Larsson (S).

Kommunalrådets bild av situationen delas av Yvonne Mattsson, ordförande för fackförbundet Kommunals sektion i Älvklarleby. 

– Jag tänker att det är två delar. En del är ett nybyggt äldreboende som blivit nominerat och den andra delen är att boendet blivit hårt drabbat av viruset.

Anhörig: ”Känns fel”

Det är första gången som företaget utser årets äldreboende, men har tidigare utsett exempelvis årets skola, kontor och sjukhus. Förutom en jury får allmänheten vara med och rösta fram vilket boende som ska bli årets äldreboende 2020.

Den anhöriga som SVT har pratat med säger sig har förståelse för bilden av nomineringen och hur coronaviruset drabbat äldreboendet som två skilda saker – men att det i sitt sammanhang känns fel.

– Det är en jättefin byggnad. Jag hade gladeligen röstat innan allt det här hände. Nu känns det bara fel och jag tror många känner så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet