Foto: Privat

Äldreboendet ryckte ut med buss: ”Vi kastade slängkyssar och tårarna rann”

Uppdaterad
Publicerad
I tre veckor har Sanna inte kunnat träffa sin mamma. Då kom äldreboendet med oväntade lösningen – de fick se varandra genom ett bussfönster.
– Vi höll händerna mot rutan och tårarna rann nedför kinderna, säger Sanna Von Der Pahlen.

Sanna Von Der Pahlen är en av de som drabbats när äldreboendena infört besöksförbud med anledning av risken för coronasmitta. Redan för tre veckor sedan tog Förenade Care Tunåsen beslutet att inte släppa in anhöriga i sina lokaler.

Uppsalabon Sanna och hennes bror brukar hälsa på deras gamla mamma Elsa flera gånger i veckan. På sistone har de känt en tomhet på grund av besöksförbudet. Men under torsdagen lättade Sannas hjärta en hel del när boendet kom körandes med en buss som stannade utanför de anhörigas bostäder.

– Jag tycker det var ett fantastiskt initiativ och det värmer i hela hjärtat. Jag har inte haft någon kontakt med mamma på tre veckor. Hon har haft en stroke och kan inte ringa eller svara, då har man varit fundersam på hur hon mår, säger Sanna Von Der Pahlen.

”Tårarna rann”

– Ulrica Iverhe på Förenade Care sätter guldkant på tillvaron. Hon är helt fantastisk. Hon ringde igår och sa att de tänkte åka en liten sväng med bussen och att de tänkte ta med mamma och några till på en liten tur runt stan, och att jag kunde få en chans att vinka till henne. Man blev lite rörd, vilken grej.

Sanna gjorde en liten skylt med ett hjärta som hon visade sin mamma.

– Jag sprang ut och vi tittade på varandra och höll händerna mot rutan och kastade slängkyssar. Vi vinkade och tårarna trillade ner för kinderna, säger Sanna Von Der Pahlen.

– Det gjorde en enorm skillnad för mig att se att hon mådde bra. Jag hoppas fler vårdboenden kan göra samma sak.

Vad tror du din mamma kände efter det ”mötet”?

– Jag fick en fin återkoppling från Ulrika som skrev till mig att mamma blev så glad att jag stod där på trottoaren. Hon hade sagt med stor stolthet: ”Det där du – det är min unge”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet