Staffan Yngve (S). Foto: SVT/Ramin Takamoli

Äldreombudsmannen slopas

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämnden har klubbat igenom att äldreombudsmannen ska bort. Istället ska en ny samordning för projektet Äldrevänlig stad göras, med två heltidsanställda.

Alliansens Stefan Hanna (C) tycker att detta är skandal:

– En viktig röst för de äldre tas bort, vilket går helt emot vad majoriteten försöker med nämligen att få en äldrevänlig stad, menar han.

Äldreombudsmannen har idag uppgiften att föra personer över 60 års talan i kommunen. Om kommunstyrelsen röstar igenom beslutet som sista instans i december kommer den rollen istället ingå i en ny samordning för projektet Äldrevänlig stad med två heltidsanställda som finansieras av externa bidrag.

Stefan Hanna (C) vill ha kvar äldreombudsmannen i sin nuvarande form. Foto: SVT/Ramin Takamoli

Enligt förtroendevalda Staffan Yngve (S) kommer den nya organisationen att innebära mer direkt makt åt den som företräder de äldre.

– Det här gör det möjligt för den nuvarande äldreombudsmannen att ta ett bredare grepp om saker som rör de äldre, säger han.

Men om projektet är bidragsberoende, blir det inte osäkert då?

– På sätt och vis är det ju tidsbegränsat som projekt men jag är övertygad om att arbetat kommer att fortsätta på något vis oavsett, svarar Staffan Yngve (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.