Samtliga avgångar med SJ mellan Stockholm och Uppsala kommer ställas in under söndagen. Foto: TT

Samtliga SJ-tåg mellan Stockholm och Uppsala inställda under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Alla SJ-tåg mellan Stockholm och Uppsala ställs in under söndagen på grund av personalbrist. Redan under lördagen påverkades vissa avgångar. Istället täcker Mälartåg upp med fler avgångar och längre tåg.

Orsaken till de över 30 inställda avgångarna är en hög sjukfrånvaro i personalkåren hos SJ.

Hur många som är borta och varför sjukfrånvaron är så hög kan Stefan Holmlund, pressjour på SJ, inte svara på. Men sjukdom ska ha drabbat både förare och annan personal ombord.

Pendling i Uppsala län

– Läget är inte alls bra, men vi har gjort vad vi kan för att omplacera personal. Vi ser en ökad sjukfrånvaro i flera delar av landet, säger han.

Mälardalstrafik stöttar upp

Den som vill resa mellan de två städerna hänvisas istället till SL:s pendeltåg eller till Mälartågen som samtidigt utökar sin tabell för 2022. Nu går tågen en gång i timmen i vardera riktning, istället för två gånger om dagen som tidigare. För att täcka upp för SJ:s uteblivna avgångar fördubblar Mälartågen under söndagen längden på tågen för att få plats med fler passagerare. Istället för 330 tar tågen 660 passagerare.

– Just nu är det särskilt viktigt att det inte blir trångt ombord med tanke på eventuell smittspridning, säger Niklas Ekström, pressjour på MTR.

De som bokat biljett till något av SJ:s inställda tåg har kontaktats av SJ och kommer kunna resa med sin biljett på Mälartågen. Mellan Märsta och Uppsala går även ersättningsbuss.

När trafiken kan börja gå igen kan SJ ännu inte svara på, men enligt Holmlund ska fler tåg kunna köras på måndag. Redan tidigare i veckan ställdes tåg in, även då på grund av sjukdom bland personalen. Under fredagen uppmanade SJ pendlare att jobba hemifrån för att slippa trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet