Foto: Illustration: Trulls Wallin SVT

Splittring i Alliansen om spårvagn i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I ett par viktiga frågor har de borgerliga allianspartierna i Uppsala inte lyckats enas helt. Det gäller spårvagnar och Uppsala Arena. Men alliansledaren Fredrik Ahlstedt (M) håller inte med om att det finns en splittring.

Den borgerliga splittringen är tydligast när det gäller spårvagn till södra Uppsala i framtiden. Medan Centerpartiet och Liberalerna sa nej till spårvagn så gjorde Moderaterna och Kristdemokraterna upp med de rödgröna när man sa ja till spårvagn. Att trafikera det växande Uppsala med spårvagn är en del av Uppsalapaketet med fyrspår mellan Stockholm och Uppsala och massor av nya bostäder.

– Jag tycker att det finns en liten spricka mellan oss och jag tycker att det är lite tråkigt att inte Moderaterna stått emot Miljöpartiet, säger Liberalernas kommunalråd i Uppsala, Mohamad Hassan.

Arenan i Gränby

Processa frågan bättre

Centerpartiet tycker att Alliansen håller ihop, med ett gemensamt ekonomiskt ramverk, men har egna profilfrågor. Kommunalrådet Stefan Hanna (C) kommer dock med viss kritik mot moderatledaren Fredrik Ahlstedt.

– Nej, vi har ingen splittring men man kan välja att processa frågan mer eller mindre bra, säger Stefan Hanna.

Bara nyansskillnader

När kommunfullmäktige i måndags kväll också beslöt att rädda det krisande Uppsala Arena röstade Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ja, medan Liberalerna röstade nej. Även här gjorde Moderaterna dessutom först upp med Socialdemokraterna och allianskollegorna kritiserade att de fick för lite information. Men Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt håller inte med om att han ställde de andra partierna utanför.

– Nej, det gjorde vi inte. Vi har haft en ganska bred enighet i fullmäktige sedan 2006-2007. Och det är ingen av allianspartierna som egentligen säger nej, säger Fredrik Ahlstedt.

Är det så att enigheten börjar vackla?

– Det skulle jag inte säga, det handlar om små nyanser. Det är också så att man måste ta ansvar. Vi har med externa parter att göra när det gäller arenan, säger Fredrik Ahlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Gränby

Mer i ämnet