Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Martinell som är ansvarig läkare på provtagningsenheten i klippet. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Allt fler i Uppsala län testas positivt för covid-19

Publicerad

Under juni månad har andelen som testar positivt för covid-19 ökat från 6 till 20 procent. Samtidigt vårdas fem personer för sjukdomen på sjukhus.

– Om man har symtom ska man nog utgå från att det kan vara covid, trots att man har haft det i våras, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig vid Region Uppsala.

Sedan restriktionerna släppte i början av året har antalet människor som testar sig varit lågt, något som fortfarande kvarstår. Däremot har andelen positiva provsvar ökat markant och nu lyfter regionen oro för sommaren, inte minst gällande äldreboenden.

Infektion kan bli dödlig i sommarvärmen

Andelen smittade av covid-19 har inte minst märkts av inom den kommunala omsorgen, på äldreboenden. Där vill Mats Martinell uppmana till särskild försiktighet.

– Håll distans och sprita händerna om ni besöker äldre, för i den här värmeböljan kan även en lätt covid-infektion slå ut de äldre och sköra, säger han.

I klippet: Mats Martinell berättar om den senaste mätningen av covid-19 i avloppsvattnet i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet