Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Martinell och Uppsalaborna om ökningen av den nya virusvarianten. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Uppsala län kan få ny smittovåg av covid-19 i höst

Uppdaterad
Publicerad

Nya scenarier tyder på att spridningen av covid-19 kan öka i sommar – det menar Folkhälsomyndigheten. Hur prognosen väntas bli i Uppsala är svårt att sia om, men Mats Martinell, provtagningsansvarig vid Region Uppsala, befarar en ny covidsäsong i höst.

SVT har tidigare rapporterat om hur halterna av covid-19 i avloppsvattnet har ökat i flera städer – däribland Uppsala. Nu väntas den nya undervarianten av omikron, BA5, cirkulera i sommar.

– Det är svårt att ge en exakt beskrivning av smittspridningen på lokal nivå, men vi ser en ökning i avloppsvattnet i både Uppsala och Östhammar kommun. Vi ser också att andelen positiva provsvar har tredubblats den senaste månaden, säger Mats Martinell.

Blandade reaktioner bland Uppsalaborna

– Man hör inte lika mycket om det så man tror nästan att det har gått ner helt och att människor inte har corona. Men så är det ju inte, säger Abigail Meleaku.

Hör mer från Mats Martinell och Uppsalabor om den nya smittspridningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet