• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Allt fler vaccinerar mot vattkoppor

Publicerad

Blåsor, klåda och vakna nätter. De allra flesta av oss har gått igenom vattkoppor som barn. Men allt fler föräldrar i Uppsala väljer nu att vaccinera mot sjukdomen, det säger vaccinationsbyråer som SVT Nyheter Uppsala talat med.

Berit Lilja är sjuksköterska och har arbetat med vaccinationer i tio år. Nu arbetar hon på en vaccinationsbyrå i Uppsala.

– Jag kan se ökning av det, absolut. Det har ökat från att ha varit en enstaka per månad för ett par år sedan till att vi vaccinerar mot vattkoppor ett par gånger i veckan, säger Berit Lilja.

Snabb ökning

Det finns inget centralt register över hur många som väljer att vaccinera sig mot vattkoppor. SVT Nyheter Uppsala har därför ringt runt till tre olika vaccinationsbyråer i Uppsala. Alla uppger att man ser en ökning av vaccin mot vattkoppor, även om det varierar hur stor ökning man ser.

Vaccin Direkt uppger att det är en stor ökning av antalet som vaccinerar mot vattkoppor och att ökningen har skett snabbt.

– Underlaget är inte jättestort, men totalt sett är det en ökning på närmare 50 procent på mottagningarna i Uppsala 2018 jämfört med 2017, säger Tony Haapanen, vd för Vaccin Direkt.

Resecentrum Vaccinationer i Uppsala uppger att man vaccinerade 400 doser vattkoppsvaccin 2018 på mottagningarna i Uppsala och Enköping. Enligt företaget är det ungefär en 30-procentig ökning från året innan.

Fortfarande få som vaccinerar

Men Länsvaccinationer i Uppsala har inte samma bild. Det är få som vaccinerar sig mot vattkoppor hos deras mottagningar i länet, säger Christian Ahlgren, som är vd på Länsvaccinationer.

– Det har ökat något de senaste tre åren. Man har också lagt till en dos så det är två doser vaccin numera och det är troligt att en del av ökningen beror på det.

Olika slutsatser

I Tyskland, USA och Finland vaccineras alla barn mot vattkoppor. Folkhälsomyndigheten utreder just nu allmän vaccinering även i Sverige. Steven Lucas, som är barnhälsovårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset, hade gärna sett att alla barn fick vaccinet.

– De allra flesta barn som får vattkoppor blir inte påtagligt sjuka. Men det finns barn som blir väldigt sjuka och det finns dödsfall. Inte så många i Sverige, men globalt sett så är det många barn som blir svårt sjuka och dör av vattkoppor, säger Steven Lucas.

Avvakta utredningen

Men det är inte självklart vad Folkhäsomyndigheten kommer att rekommendera. Länder som Storbritannien och Frankrike har gjort samma utredning men kommit fram till olika slutsatser.

Flera olika kriterier ska vägas in och Smittskyddsenheten i Region Uppsala tycker därför att föräldrar borde avvakta med att vaccinera och se vad utredningen kommer fram till.

– Jag skulle nog för min egen del göra det, men det är inte fel att betala vad det kostar och vaccinera sina barn nu, säger Helena Palmgren, som är biträdande smittskyddsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.