Rekordhöga halter av virus i Enköpings avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen är fortsatt hög i Uppsala län. Men med begränsad provtagning och långa svarstider blir det allt svårare att spåra smittan, varför regionen nu tar ännu en studie till hjälp.

Smittspridningen är fortsatt mycket hög i hela länet och vissa kommuner sticker ut. Analyser av avloppsvattnet visar att halten av covidvirus är högre än någonsin tidigare i Enköpings kommun. I Uppsala är man uppe i samma nivåer som vid tredje vågen i våras. Knivsta och Håbo kommun har också mycket hög spridning.

I videon ovan hör du provtagningsansvarig Mats Martinell prata mer om den snabba spridningen.

Coronaviruset i Uppsala

Två nya undergrupper

På bara två veckor har omikronvarianten tagit över helt. Nu har även två undergrupper hittats i Uppsala län: BA2 och BA1.1 som båda också har mutationer.

– Vi vet inte vad det har för klinisk betydelse ännu, men vi hoppas kunna komma igång med korta svarstider så att vi kan smittspåra kring de här och lära oss mer om vilka symptom de har, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet