Stormande romantik ska ge draghjälp till Älvkarleby. Foto: SVT

Älvkarleby satsar på romantik

Publicerad

Friluftsliv och kultur, fiske och romantik. Det ska få gästnätterna att öka i Älvkarleby. I nästa vecka ska kommunstyrelsen fatta beslut om en plan för besöksnäringen de närmaste tre åren.

Älvkarleby kommun har tagit tillbaka ansvaret för turistnäringen.

– Vi vill se att turismen ska leda till ökad inflyttning, ökat antal arbetstillfällen och en bättre service för våra medborgare, säger näringslivschefen Martin Andaloussi.

Martin Andaloussi, näringslivschef vid Älvkarleby kommun. Foto: Älvkarleby kommun

Därför står kommunens boenden i centrum, och helst ska turismen knytas till dem. Enligt Martin Andaloussi är kommunens friluftsliv och fiske etablerat och här handlar det mest om att förfina och förstärka inriktningarna.

– Vi är en fiskedestination i dag, där Fiskekontoret gör mycket. Vi kan främja och hjälpa till, ta fram nya produkter och koncept som är kopplade till fisket. Vi kan också ta en aktiv del i debatten, till exempel den om skarv.

Tema romantik

Men Älvkarleby vill också ha något att sticka ut med. Och här handlar det om romantik.

– Vi är en destination för folk som gifter sig. Bröllop är viktigt för oss. Det här är ett projekt som näringsidkare har drivit tidigare.

Kommunen vill ännu hårdare sälja in Älvkarleby som en romantisk kommun med Dalälvens vatten, den gamla bebyggelsen och variationen av festlokaler.

Hur många gästnätter har ni i dag?

– Vi ligger mellan 80.000 och 100.000 gästnätter per år, och vi vill öka antalet. Vilket mål vi sätter upp är en fråga för politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.