Uppsalastudenten Anastasiias familj gömmer sig från bomber

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Uppsalastudenten Anastasiia Khardikova kommer från Charkiv, en av de ukrainska städer som attackerats av Ryssland. Många av hennes familjemedlemmar och vänner är på plats – mitt i invasionen.

– Min farmor skrev att de hörde bomber i närheten. Det låter så surrealistiskt, säger hon.

I sitt studentrum i Uppsala med utsikt över domkyrkan visar Anastasiia gamla fotografier där hon umgås med sina vänner. Nu sitter de i sina hem i Charkiv med fördragna gardiner för att undvika splitter från explosioner. Flera har lagt upp bilder och videoklipp på sociala medier, och på så sätt kan Anastasiia följa utvecklingen i sin hemstad.

– En gymnasievän la upp en video på mitt barndomshem med ljudet av explosioner i bakgrunden. Jag kollade på den och tänkte ”är det verkligen mitt hem där jag växte upp?”. Jag kan inte förstå det.

Kriget i Ukraina

Redo att fly

När Anastasiia vaknade till nyheterna om den ryska invasionen på torsdagsmorgonen ringde hon genast sin familj. De var då i full gång att packa sina väskor för att vara redo att lämna sina hem närsomhelst.

– Jag ringde min farmor och hon lät rädd. De vet inte vad de ska göra. Jag frågade om de ville åka någon annanstans i landet, om jag skulle försöka ordna en bil, men nu är många städer attackerade så vi vet inte om det är någon idé.

Funderar din familj på att komma hit till Sverige?

– Just nu tar vi det bara dag för dag. Såklart skulle jag göra vad som helst för att rädda min familj, men jag hoppas att allt kommer bli bra och de kan bo kvar i sitt land.

Hör Anastasiia berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet