Här försöker Uppsalabon Vitalik nå sina föräldrar i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Vitalik Gaponov vaknade tidigt – mitt i natten – och kollade på sin mobil. Så nåddes han av beskedet att Ryssland invaderat hans hemland Ukraina. Nu har han kontakt med sina föräldrar på telefon.

– De har berättat att de hört smällar, berättar han.

SVT träffar Uppsalabon Vitalik Gaponov, huvudtränare i Upsala simsällskap, i badhuset Fyrishov. Här ska han inom kort hålla i en simträning för ett gäng ungdomar.

– Jag hoppas att den ska ge mig lite energi och glädje. Efter den ska jag försöka nå mina föräldrar och mina kompisar, säger Vitalik Gaponov.

Kriget i Ukraina

Vitalik Gaponov kommer ursprungligen från Ukraina och kom till Sverige 2006. Han har fått tag i sin mamma och pappa, som bor i Charkiv, under torsdagsmorgonen.

Kan bli omöjligt att fly

– Deras hus ligger väldigt nära den ryska gränsen. De har berättat att de hört smällar som låter som att de är nära – men att det är svårt att säga exakt hur nära de egentligen är. De har i alla fall hört ljud som de normalt sett inte brukar höra. Ljud av militär aktivitet.

Om det skulle behövas, kan du få hit dina föräldrar på något sätt?

– Idag är det omöjligt att säga. Luftrummet är avstängt, så det är enbart via polska gränsen med bil eller något annat. Det är också svårt att veta vad som kommer att hända, om de kommer att omringa vissa områden som gör det fysiskt omöjligt att resa.

I klippet: Här försöker Vitalik nå sina föräldrar i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet