Anders Wall: Minns inget skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

Redan i november ställde SVT frågan om Anders Walls skatteförhållanden. Så här svarade han då.

I november varje år anordnas Anders Wall-föreläsningen, nordens största föreläsning i entreprenörskap. Eventet arrangeras av Stiftelsen Anders Walls professur i entreprenörskap, Uppsala Universitet och studentorganisationen Entrepreneurs academy. Tanken är att inspirera studenter och dela ut ett stipendium till en student som, likt Anders Wall, verkat i en anda av entreprenörskap och kreativt tänkande.

”Alla måste vara med och bidra”

Vid föreläsningen intervjuades Anders Wall av SVT Nyheter Uppsala om företagsklimatet i Sverige och länet och då bland annat om skattemoral.

Panama-dokumenten

En del hävdar ju att en del företag kanske skatteplanerar bort eller skattefuskar med pengar som annars skulle ha gått till skattekassorna. Skulle det vara i okej i din värld att göra så?

– Jag tycker nog, i likhet med många andra, att det här med att greja med skatten, om man uttrycker sig så... Jag förstår att man vill minska sin skatt och få en rimlig skatt, men alla måste ändå vara med och bidra. Det tror jag vi känner i bland annat den här yngre generationen som jag tror har en annan syn på det här än många äldre storföretag.

Men har du själv skattefuskat någon gång?

– Nej, inte som jag minns. Jag vet att jag blev anklagad för skattefusk en gång när jag renoverade en våning i Stockholm. Då hamnade jag på förstasidor eftersom jag hade nolltaxerat. Men jag hade faktiskt inte skattefuskat, jag följde precis reglerna. Jag har inte så mycket besök av skattemyndigheterna, faktiskt.

Förekommer i härva

Nu förekommer alltså Anders Wall i den världsomspännande Panamaläckan, där dokument visar på hur så kallade brevlådeföretag använts för att placera undan pengar i skatteparadis. I dagsläget nekar han dock till att han har någon koppling till eller ens kännedom om det bolag i Bahamas vars bankkonto han kontrollerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet