Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredik Leijerstam i ett videosamtal med Andrej efter att han återvände till Ukraina Foto: SVT/Alberto Lozano

Andrej bodde hos Fredrik i Uppsala – nu är han tillbaka i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

När kriget i Ukraina bröt ut befann sig Andrej och Solomia Andrusyk i Sverige. Inom kort flyttade de in hos Fredrik Leijerstam i Uppsala men nyligen återvände de till hemlandet.

– Jag är glad för deras skull eftersom de ville åka hem, men det känns lite sorgligt att de inte är här längre, säger Fredrik Leijerstam.

Andrej Andrusyk och sambon Solomia var på väg hem från Abisko där de sett norrskenet för första gången. Under resan hem genom Sverige kom meddelandena från nära och kära: krig hade brutit ut i hemlandet Ukraina och det var för farligt att resa hem.

De bestämde sig för att stanna i Sverige och inom kort fick de kontakt med Uppsalabon Fredrik Leijerstam som erbjöd dem att bo hos honom.

Ukrainakriget och Uppsala

”En vänskap som kommer vara många år”

Nyligen, efter tre månader i Uppsala, återvände Andrej och Solomia hem till Ukraina. Kvar i Uppsala finns Fredrik, som ser fram emot att träffa dem igen när kriget är över.

– Vi har en vänskap som kommer vara kvar många år framåt, jag ser fram emot att besöka dem i deras Ukraina, säger Fredrik Leijerstam.

Hör mer från Fredrik och se när han ringer upp Andrej i mobilen.

Fredrik Leijerstam är politiskt aktiv och är för närvarande ledamot för Miljöpartiet i sjukhusstyrelsen i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet