Anette Åman blev så sjuk i covid-19 att hon sövdes ned. I klippet berättar hon om tiden med sjukdomen. Foto: Pontus Stark/SVT

Anette sövdes ned för att överleva – här skrivs hon ut

Uppdaterad
Publicerad

Anette Åman vaknade av ett hostanfall som slutade i andnöd. Det var coronaviruset som hade satt klorna i henne – och det krävdes att hon intensivvårdades nedsövd för att kunna överleva.

– Det är ett styggt virus, säger hon.

I mitten av december fick 49-åriga Anette Åman provsvar att hon insjuknat i covid-19. Strax före jul var hon så dålig att hon fördes akut till lasarettet i Enköping för vård.

Men coronaviruset gav sig inte och hon blev allt sämre. Hon transporterades vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala och sövdes ned på Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA).

Coronaviruset i Uppsala

– Det kändes som att allt var kört, säger hon.

Hur länge hon låg där minns inte Anette Åman. Men sakta men säkert blev hennes tillstånd tillräckligt stabilt att hon kunde transporteras tillbaka till Enköping.

Glädjande besked

När SVT besöker henne på lasarettets covidavdelning har hon samma dag fått ett glädjande besked.

– Läkaren frågade om jag vill åka hem, nu när jag inte längre behöver syrgas. Och det är klart jag vill, säger hon.

– Efter att ha legat så här kommer jag aldrig att begå något brott. Det är hemskt att vara inspärrad.

”Kan gå några meter”

Även om det akuta sjukdomstillståndet nu är över kommer kampen för att bli som vanligt igen vara lång.

– Jag kan gå några meter, sedan är jag helt färdig. Jag ska göra mina övningar för att få tillbaka styrkan, säger Anette Åman innan hon lämnar lasarettet i rullstol.

I klippet ovan berättar hon mer om hur det är att intensivvårdas för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet