Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan Maja Åslund längtar tills hon slipper ha all skyddsutrustning. ”All på- och avklädning stjäl tid från att småprata med patienter”, säger hon. Foto: Pontus Stark/SVT

Ansträngt på covidavdelningen: ”Klarar inte mycket mer”

Publicerad

Den andra virusvågen har slagit kraftfullt mot Enköping senaste månaderna. Lasarettet har tvingats flytta personal till covidavdelningen för att klara av patientflödet.

– Vissa pass får man springa snabbare, och snabbare och snabbare för att hinna med, säger sjuksköterskan Maja Åslund.

En vecka före jul hade Enköping extremt hög smittspridning. Kommunen stod för åtta av länets tio ”mest oroande områden”, de med högst andel positiva provsvar, enligt forskningsprojektet Crush covid.

Rapporten speglar läget på lasarettet där situationen varit mycket ansträngd senaste månaderna. Där vårdas ett brett spektrum av coronapatienter, en del så sjuka att de måste skickas vidare till Akademiska sjukhuset för intensivvård – andra är på väg att skrivas ut.

– Man känner att man gör något viktigt och meningsfullt, säger Maja Åslund.

Har stängt ned

I takt med det ökande vårdbehovet till coronapatienter har lasarettet stängt ned delar för att flytta personal till covidavdelningen med 18 platser. Nu är personalstyrkan fördubblad sedan i november.

– Vi klarar inte så mycket mer i vården nu just på grund av den här tröttheten som finns, säger Linda Bejersten, avdelningschef.

I klippet ovan berättar hon och Maja Åslund om det ansträngda läget på covid-avdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet