Pappan ska ha hotat personal – sjukhuset ser över sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags ska personal på Akademiska sjukhuset hotats av en pappa som försvann med sitt nyfödda barn. Dagen efter gick säkerhetsavdelningen igenom sina rutiner.

– Det är svårt att ta höjd för sådana händelser, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef.

När vårdpersonalen vid förlossningsavdelningen slog larm var polis snart på plats. En pappa misstänks där, utan tillstånd, ha lämnat sjukhuset med sitt nyfödda barn.

– Han har uttalat hot mot personalen som inte vågade ingripa, sa Susanne Sjögren, RLC-befäl vid polisens Region Mitt under gårdagen.

Polis kunde snart gripa mannen som befann sig nära sjukhusområdet. Under torsdagen satt han anhållen för människorov men den ansvarige åklagaren ville inte kommentera utredningen. Det är inte känt hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna.

Ser över rutiner

Parallellt med polisutredningen började säkerhetsavdelningen på Akademiska ett annat arbete.

– Det viktigaste är att trygga upp personalen. Vi har avlastningssamtal. säger Fredrik Tedenlind, sjukhusets säkerhetschef.

Han hänvisar till att det finns ordningsvakter och fastlagda säkerhetsrutiner på sjukhuset.

Klippet: Säkerhetschefen om hotet på förlossningsavdelnignen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.