Misstänkt kidnappning på Akademiska sjukhuset – man tog sitt eget barn från förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som anhållits misstänkt för människorov vid Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning har begärts häktad, vilket P4 Uppland var först med att berätta.

– Han har försökt ta med sig sitt nyfödda barn från sjukhuset och uttalat hot mot personalen som inte vågade ingripa, berättar Susanne Sjögren, RLC-befäl på Region Mitt.

Personalen larmade polis som ryckte ut till platsen med flera patruller. Pappan hade då lyckats få med sig spädbarnet utanför sjukhusområdet, där han greps. Han lydde inte polisen till en början, men lämnade sedan ifrån sig barnet som nu är omhändertaget och tillbaka på sjukhuset.

– Det gick lugnt till och ingen är skadad, säger Susanne Sjögren.

Varför gjorde mannen det här?

– Vi vill inte uttala oss om det med hänsyn till de inblandade. Jag vet att det rör sig om ett nyfött barn men jag vet inte mer exakt varför mannen befann sig på förlossningen, säger hon.

Hon kan inte bekräfta om även mamman varit på plats när händelsen inträffade. Polisen är även förtegen om vilken typ av hot mannen ska ha yttrat.

Pappan ska förhöras

Polisen har nu hållit förhör med personal som bevittnat händelsen. Även den misstänkte har förhörts och har nu begärts häktad misstänkt för människorov, alternativt olaga hot, rapporterar P4 Uppland.

– Vi har lämnat över ärendet till åklagare som leder förundersökningen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.