”Det är faktiskt inget som har hjälpt” – hör Annika berätta om hur hon drabbades av håravfall efter covid-19. Foto: Jasmin Lindberg

Annika drabbades av håravfall efter covid-19: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen statistik, men många som drabbats av covid-19 vittnar om problem med håravfall efter virusinfektionen. Annika Weber-Kuzavas är en av de drabbade.

– Det var en chock. Det började med att hårkvaliteten blev usel. Sedan började allt falla av i både dusch och borste. Det var inte en trevlig syn, säger Annika Weber-Kuzavas.

Annika Weber-Kuzavas blev sjuk i covid-19 i början av april 2020. I slutet av maj började hon tappa stora mängder hår, något som pågick nästan hela sommaren.  

– Det var som tennisbollstussar man fick ur borsten och inne i duschen. Det var mest vid tinningarna, men totalt var det kanske två tredjedelar av håret som föll av, säger Annika Weber-Kuzavas.

Inte vanligaste symptomen

Håravfall hör inte till symptomen av coronaviruset men kan vara en konsekvens av infektionen. Till en början blev Annika orolig, men efter att ha läst i läkartidningar och Facebook-grupper att fler upplevde samma sak, kände hon sig tryggare.

– Att det skulle orsaka håravfall trodde man ju inte, men sen kopplades det ihop när jag läste att flera hade sett sådana symptom, säger Annika Weber-Kuzavas.

Kan ta tid att få tillbaka håret

Enligt hudläkaren Mohammad Alimohammadi kan håravfall kopplas till den svårare varianten av virussjukdomen men det är inget man behöver oroa sig för. I de allra flesta fall kommer håret tillbaka men det kan ta sin tid.

– I de flesta fall löser naturen det här av sig självt så att hårväxten kommer att komma tillbaka, säger Mohammad Alimohammadi.

Från normalt till torrt: ”Min man fick stå och reda ut flätan varje kväll”

För Annika Weber-Kuzavas är håret en stor del av hennes identitet och hon har alltid haft långt och livligt hår.

– Jag har alltid haft en stor fläta och det är min personlighet som blev drabbad. Min man fick stå och reda ut den varje kväll, säger hon.

I klippet ovan berättar Annika Weber-Kuzava om hur hon hanterar sitt håravfall efter covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.