Foto: Privat

Hudläkaren: Därför tappar man håret efter infektionen

Uppdaterad
Publicerad

Håravfall i samband med covid-19 är något som flera har sökt vård för. Men att tappa hår i samband med en infektion är dock inget som bara drabbar coronasjuka.

– När kroppen utsätts för stress – antingen psykologisk eller fysisk stress kan en del av hårsäckarna gå till en slags vilofas, säger Mohammad Alimohammadi, hudläkare och docent i dermatologi.

Flera personer har drabbats av håravfall efter att ha smittats med coronaviruset. Enligt hudläkaren Mohammad Alimohammadi kan håravfall kopplas till den svårare varianten av virussjukdomen men det är inget man behöver oroa sig för.

– Under första vågen i mars 2020 var det många som blev sjuka. Flera sökte vård på grund av håravfall tre till fyra månader efter smittan. Det är ganska typiskt för det här varianten av håravfall att det kommer som en fördröjning efter att kroppen utsatts för psykologisk eller fysisk press.

”Ingen anledning till oro”

I de allra flesta fall kommer håret tillbaka men det kan ta sin tid – ibland flera månader. Det finns i nuläget inga behandlingar som sjukvården kan erbjuda.

– I de flesta fall löser naturen det här av sig självt så att hårväxten kommer att komma tillbaka, säger Mohammad Alimohammadi och fortsätter:

– Är det så att man har övriga symptom som till exempel trötthet kan det vara värt att göra ett läkarbesök. Det för att se om det är någon obalans i kroppen eller i sköldkörteln.

Håravfall tillhör inte till de vanligaste symptomen av covid-19 men vissa har även fått hudutslag under virussjukdomen.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.