Arkivbild. Foto: TT

Läkemedelsverket backar – provsvar var kontaminerat

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Läkemedelsverket att en anställd smittats av coronavirus. Nu har det visat sig att provsvaret var fel eftersom provsvaret var kontaminerat, uppger myndigheten.

Det var på måndagskvällen som Smittskyddsenheten meddelade att provet från den anställde vid Läkemedelsverket blivit kontaminerat av ett annat prov i hanteringen och att den anställde inte är smittad. Läkemedelsverket beklagar misstaget i ett pressmeddelande.

– Vi är naturligtvis lättade över detta. Jag tror att alla kan förstå att detta medförde en stor anspänning för våra medarbetare, skriver generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

Coronaviruset i Uppsala

SVT och andra medier hade då publicerat uppgiften att den anställde var smittad, vilket nu alltså dementerats.

En student och en anställd smittade

Under måndagen rapporterades, utöver den anställde på Läkemedelsverket, två fall av coronaviruset i Region Uppsala.

De två smittade är båda knutna till Uppsala universitet, en av den är anställd och en är student. Enligt universitetet har den anställda inte varit på jobbet sedan hen blev sjuk. När det gäller studenten har Region Uppsala inlett en smittspårning, enligt information från universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet