Utanför Akademiska sjukhusets infektionsklinik har man rest ett provisoriskt provtagningstält. Foto: TT

Guide: Senaste nytt om coronaviruset i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronaviruset och eventuell smittspridning får konsekvenser för stora delar av samhället. Här sammanfattar SVT Uppsala läget kring coronaviruset i länet.

Den senaste sammanfattningen av läget

      • Nytt tält på plats vid akutmottagningen – Akademiska höjer säkerheten.

Besöksförbud införs på äldreboenden i Uppsala

Hur många har smittats av det nya coronaviruset i Uppsala?

Hur mår de smittade nu?

Majoriteten är lindrigt sjuka, och vårdas i sina hem. Tre personer vårdas vid Akademiska sjukhuset. En pensionär intensivvårdas på Akademiska sjukhuset.

Elever från Celsiusskolan i karantän i två veckor

Ett 50-tal elever och flera anställda vid Celsiusskolan i Uppsala är i självkarantän sedan den 10 mars efter att en elev smittats av det nya coronaviruset.

Hur arbetar Akademiska sjukhuset med provtagningen?

För att effektivisera provtagningen av patienter som kan vara smittade med coronavirus har ett provisoriskt tält satts upp utanför inektionskliniken. Den tillfälliga mottagningen kan ta emot flera patienter i timmen.

Vad visar provtagningen hittills?

Det pågår en omfattande provtagning. I samband med sportlovet är det en hel del som varit ute och rest till bland annat Italien. Enligt infektionsläkaren Erik Salaneck vid Akademiska sjukhuset är det väldigt låg risk för att de som testats ska ha fått smittan och den övervägande majoriteten av testen är negativa.

Akademiska sjukhuset kan analysera provsvar på plats, vad innebär det?

Till en början skickades prover av coronaviruset på analys till Stockholm, men sedan den 3 mars kan proverna analyseras i ett labb på plats i Uppsala. Enligt Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, innebär det att man säkrat en kapacitet inför framtiden då det sannolikt kommer att behöva analyseras fler prover i Uppsala.

Provsvar från patienter som misstänks vara coronasmittade kan nu analyseras på plats i Uppsala. Foto: TT

Hur arbetar Länsstyrelsen i Uppsala län?

Länsstyrelsen gick upp i stabsläge 28 februari och den 2 mars höll man ett möte med länets åtta kommuner samt ett tiotal andra samhällsaktörer för att ge en uppdaterad bild av rekommendationerna och riktlinjerna kring coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet