Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala, om Coronaviruset. Foto: SVT/TT

Nya coronaläget: ”Omprioriteringar” att vänta inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Vården förbereder sig i detta nu för att omprioritera uppger den högsta ledningen för sjukvården i länet. I dagsläget finns tolv konstaterade fall som har fått det nya coronaviruset i Uppsala län, samtliga har vistats utomlands.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi har visserligen inga tecken på smittspridning i Uppsala län, men det är hög risk för att vi kommer att få det. Vi förbereder oss för att ställa om vården i enlighet med de planer som finns för att hantera epidemier. Det innebär omprioriteringar inom vården, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande från Region Uppsala vid lunchtid.

Regionen bekräftar nu även att drop in-verksamheten vid vårdcentralerna de driver pausas på rekommendation av regionens smittskyddsläkare. Det innebär att patienter istället ska erbjudas en bokad jourtid.

”Personer med symptomen feber, andningssvårigheter och hosta ska inte uppsöka vårdverksamheter utan överenskommen tid, då det kan medföra fara för personer i riskgrupper”, skriver regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet