Foto: SVT

Drop in vid vårdcentraler stänger i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har beslutat att stänga all drop in- verksamhet i länet, detta ska gälla från och med fredag. Anledningen är att man vill minska risken för coronasmitta.

Det man vill undvika är att människor som kan bära på viruset, kommer till väntrum och för smittan vidare. Nu uppmanar man istället patienter att höra av sig via 1177:s e-tjänster eller per telefon om man vill boka tid.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Uppsala

Enligt honom är stängning av jourtiderna på vårdcentralerna en avåtgärderna som diskuterats.

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för coronaspridning i Sverige till ”mycket hög risk”, vilket är den högsta risknivån.

– Vår uppfattning är att det finns indikationer på samhällssmitta, framför allt i regionerna Stockholm och Västra Götaland. Det kan naturligtvis finnas utanför, och det kan också vara så att det här inte utvecklas till en allmän samhällssmitta. Det får vi se de närmaste dagarna, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet