Längre väntetider än normalt hos 1177

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkom att en gymnasieelev i Uppsala är coronasmittad var det många som ringde till 1177. Den som ringer dit kan nu få vänta uppåt 55 minuter.

I vanliga fall ligger de genomsnittliga väntetiderna på vårdguidens telefonlinje på cirka 20-30 minuter. Nu, i dessa coronatider, är väntetiderna i mellan 25-55 minuter, enligt Nära vård och hälsa som har ansvar för 1177 för Uppsala läns räkning.

- Men det är otroligt viktigt att man bara ringer om man tror att man kan vara smittad. Om man bara har generella frågor ska man ringa det nationella krisnumret 113 13, säger Kristina Okembia, chefsläkare Nära vård och hälsa vid Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Vårdguiden i Uppsala har tagit in extra personal sedan flera veckor tillbaka.

- Väntetiderna går upp och ner utifrån vad som händer lokalt. Efter att det kom fram att det var en gymnasieelev som smittats var det många som ringde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet