Arkivbild. Ungdomar har tjuvåkt på taken på stadsbussar vid två olika tillfällen den senaste tiden. Foto: SVT

Nya bussrutiner i coronatider – glesare trafik och påstigning i bak

Uppdaterad
Publicerad

För att hushålla med begränsade resurser drar UL ned på stadstrafiken med en tredjedel. Från måndag gäller främst 30-minuterstrafik. På- och avstigning ska ske bak i bussen.

Från måndag 23 mars och tillsvidare gäller i grunden 30-minuterstrafik inom Uppsala stad. Dessutom blir det begränsad helgtrafik, ingen nattrafik och linje 110 till Gamla Uppsala-Storvreta är helt inställd.

Det här är en åtgärd som krävs på grund av personalbrist.

Coronaviruset i Uppsala

– Det är ungefär en tredjedel av trafiken som dras in ungefär, säger Helena Klange, presschef för UL.

Än så länge är det stadsbussarna som påverkas eftersom Nobina – som kör länstrafiken – inte har inte lika mycket personalbortfall. Gamla Uppsalabuss har redan nu förare, verkstad och städare som är sjuka.

– Vi drar inte ned för att färre reser utan personalbrist.

Hur har ni prioriterat?

– Delvis hur många som åker och de linjer som är viktiga att hålla uppe. Vårdpersonal och så måste kunna ta sig till sina arbetsplatser.

Hur länge gäller detta?

– Det vet vi inte. Vi gjorde den relativt drastiska neddragningen på en gång för att inte behöva ändra igen. Målsättningen är att det här ska hålla och att vi nu gjort det lätt för resenärerna att veta när bussen går.

Kliv på bak i bussen

Förutom nya tidtabeller gäller nu också påstigning genom bakdörrarna och att man sprider ut sig för att minska smittorisken.

Till en början kan gamla tryckta tidtabeller finnas kvar på t ex busshållplatser så UL uppmanar till att man söker uppdaterade tider via appen eller hemsidan.

Fortfarande gäller att man ska ha en giltig biljett för att få resa i UL-trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet