Foto: SVT/TT

Sex på äldreboende smittade av corona

Uppdaterad
Publicerad

Sex äldre på ett omsorgsboende i Enköpings kommun är konstaterat smittade av coronaviruset.
– Sannolikheten att det kommer bli fler fall inom andra vård- och omsorgsverksamheter är hög, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Enligt Enköpings kommun blev de sex blev sjuka samtidigt i lördags kväll och de vårdas på boendet enligt smittskyddsrutinerna. De testades på måndagen och sent på tisdagskvällen kom provsvaret att de har covid 19. Anhöriga till de smittade är informerade. Ingen annan på boendet visar just nu symptom.

Hur har de smittats?

– Det vet vi inte. Vi införde ju besöksstopp i torsdags. Innan dess var boendet öppet och det kommer och går anhöriga och andra, så där vet vi inte färdigt vad orsaken kan vara. 

Finns det indikationer i dag på att det kan ha spridit sig vidare till personal?

– Vi har inga tecken på det i dag. Det finns personal som är hemma, men de vänder ju sig i så fall till sina läkare och vi har inget bekräftat om att personal är sjuka i covid 19, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Enköpings kommun.

– Så fort personerna visade symptom följde vi myndigheternas rekommendationer och startade vård enligt rutinen för smittad patient för covid-19. Personalen på boendet har agerat som de ska, säger Lotta Tronêt, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping i ett pressmeddelande. 

Kommer att bli fler

De boende bor i egna lägenheter och de vårdas i sina lägenheter. Ett begränsat antal medarbetare jobbar med de sjuka och endast dem, och har ingen kontakt med övriga boende.

– Sannolikheten att det kommer bli fler fall inom andra vård- och omsorgsverksamheter är hög. Vi har förberett oss för att möta ett läge med utbredd smittspridning. Vi har en tät dialog med regionen där vi samverkar med läkare som leder vården, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska vidare i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet