Bristen på munskydd är påtaglig på äldreboendet i Örsundsbro. Foto: TT

Larmet från Örsundsbro: Klarar oss en vecka till

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna larmar om akut brist på skyddsutrustning för personal som ska vårda coronasmittade.
– Skyddsförklädena räcker ungefär en vecka framåt, säger Katarina Löfberg, enhetschef på Liljegården i Örsundsbro.

På boendet Liljegården i Örsundsbro i Enköpings kommun upptäcktes coronasmitta för en dryg vecka sedan. Flertalet boende har testats positivt och i går hade man totalt elva boende i isolering i sina lägenheter på grund misstänkta symptom.

Under onsdagen rådde det akut brist på skyddsutrustning och boendet skulle klara sig max ett dygn till. Då fick man in 2 000 nya munskydd från ett privat företag i trakten.

– Man blir ju rörd. Det är nästan så att man börjar gråta, säger Kicki Hammarlund, sjuksköterska på Liljegården.

Sjuksköterskan Kicki Hammarlund på äldreboendet Liljegården i Örsundbro har satt på sig hela skyddsmunderingen. Varje dag går det åt omkring 100 sådana här set - för att vårda elva patienter som är isolerade på boendet.

Fått hjälp av LSS-verksamhet

Och nu arbetar man alltså med stöd från allmänheten. Det med material som andra enheter i kommunen och privat företag kunnat skrapa ihop. Dessutom har den man på den dagliga LSS-verksamheten Omnia i Enköping hjälpt till:

– De har gjort visir åt oss. 200 stycken 3D-utskrivna visirhållare.

”Då måste tio personer till sjukhus”

Vad händer om utrustningen tar slut?

– Då kan vi inte vårda de som är isolerade – då måste de till sjukhus. Och det handlar ju om tiotalet personer i så fall som tillkommer där.

Enligt landshövding Göran Enander så försöker länsstyrelsen hjälpa till, bland annat genom att förmedla kontakter mellan företag som producerar skyddsutrustning och de kommuner som lider störst brist.

– Vi har företag som är beredda att leverara till de kommuner som har det extra bekymmersamt, säger han.

 • Älvkarleby kommun: Det är brist på skyddsutrustning, som förkläden och glasögon. Som många andra har vi lagda beställningar och vi jagar så vi får tillräckligt med saker.
   
 • Enköpings kommun: Just nu har vi materialbrist i våra verksamheter. Vi jobbar med att beställa in det som finns att beställa. Bland annat är det stor brist på munskydd.
   
 • Östhammars kommun: Ja det råder brist på all skyddsutrustning. Men hittills har vi haft så det räcker.
   
 • Tierps kommun: Det finns munskydd, förkläden och skyddsglasögon. Det sistnämnda i mindre lager, eftersom det i normalfallet är en sällan använd utrustningsdetalj. Störst bekymmer gäller svårigheten att få tag på handsprit.
   
 • Knivsta kommun: Enligt socialchefen finns viss brist på skyddsutrustning i någon verksamhet, som lånar av annan verksamhet. Totalt sett ingen brist just nu. Dock finns ingen buffert om vi skulle få ett konstaterat fall av smitta. Vi inväntar leverans som är utlovad ska komma inom kort.
   
 • Heby kommun: Ja, vi har brist på material till vården. Vår kommundirektör har signalerat läget till länsstyrelsen.
   
 • Uppsala kommun: Det råder ingen brist på skyddsutrustning i nuläget.
 • Håbo kommun: Har inte återkommit med svar till SVT men uppger följande till länsstyrelsen: Behov finns av långärmade förkläden, handsprit, ytdesinfektion, visir/skyddsglasögon och andningsskydd. Om kommunen ska använda riskavfallstunnor för smittfarligt avfall har vi även brist på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet