118 000 plasthandskar behövs i Älvkarleby. Foto: TT

Önskelistan från Älvkarleby: 118 000 plasthandskar

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommuner i länet har brist på skyddsutrustning för personal som ska arbeta med misstänkta coronapatienter inom äldreomsorg och hemtjänst. Det visar SVT:s genomgång.

I Älvkarleby kommun har man haft två bekräftade dödsfall efter coronasmitta på ett äldreboende. De vårdades i hemmet på äldreboendet till slutet och skyddsutrustning har gått åt.

Skyddsutrustning för personal är viktigt för att de inte själva ska smittas och även för att minska risken för att smittan sprids till fler äldre och personal.

I ett mejl till länsstyrelsen från kommunen i förra veckan skrev man att: ”Skyddsmaterial har hård åtgång där just nu, Omsorg i Älvkarleby är i stort behov av material.”

Man efterfrågar därför stora mängder engångsartiklar:

 • Munskydd med visir 500 st
 • Förkläden vanliga. 15 000 st (30 kartonger)
 • Handske M 40 000 st (20 kartonger)
 • Handske L 40 000 st
 • Handske S 20 000 st (10 kartonger)
 • Handske XL 18 000 st (10 kartonger)
 • Långärmat förkläde. 500

”Något är bättre än inget”, avslutas e-posten från Älvkarleby.

Lena Isokivelä, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Älvkarleby kommun säger i en intervju med SVT tidigare i veckan att man för tillfället inte vårdar några coronasmittade personer.

Ber företag och universitet om hjälp

SVT har frågat samtliga kommuner i länet om hur de har det med skyddsutrustning. Och de flesta uppger att det är brist.

Länsstyrelsen har i uppdrag att koordinera tillgången på skyddsutrustning och material.

– Vi arbetar intensivt med detta den här veckan, säger Göran Enander landshövding.

– Vi har skrivit till life science-företagen, universiteten och till SVA att alla som har utrustning ska hjälpa till. Vi försöker sedan koordinera. Det är framförallt till äldreomsorg och äldreboenden det behövs utrustning.

 • Älvkarleby kommun: Det är brist på skyddsutrustning, som förkläden och glasögon. Som många andra har vi lagda beställningar och vi jagar så vi får tillräckligt med saker.
   
 • Enköpings kommun: Just nu har vi materialbrist i våra verksamheter. Vi jobbar med att beställa in det som finns att beställa. Bland annat är det stor brist på munskydd.
   
 • Östhammars kommun: Ja det råder brist på all skyddsutrustning. Men hittills har vi haft så det räcker.
   
 • Tierps kommun: Det finns munskydd, förkläden och skyddsglasögon. Det sistnämnda i mindre lager, eftersom det i normalfallet är en sällan använd utrustningsdetalj. Störst bekymmer gäller svårigheten att få tag på handsprit.
   
 • Knivsta kommun: Enligt socialchefen finns viss brist på skyddsutrustning i någon verksamhet, som lånar av annan verksamhet. Totalt sett ingen brist just nu. Dock finns ingen buffert om vi skulle få ett konstaterat fall av smitta. Vi inväntar leverans som är utlovad ska komma inom kort.
   
 • Heby kommun: Ja, vi har brist på material till vården. Vår kommundirektör har signalerat läget till länsstyrelsen.
   
 • Uppsala kommun: Det råder ingen brist på skyddsutrustning i nuläget.
 • Håbo kommun: Har inte återkommit med svar till SVT men uppger följande till länsstyrelsen: Behov finns av långärmade förkläden, handsprit, ytdesinfektion, visir/skyddsglasögon och andningsskydd. Om kommunen ska använda riskavfallstunnor för smittfarligt avfall har vi även brist på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet